Máme druhú medailu: Varga získal v trape striebro: Som veľmi hrdý

17.06.2015 Celý región

Baku 17. júna (TASR) - Slovensko získalo na I. európskych hrách v Baku druhú medailu. Postaral sa o ňu športový strelec Erik Varga, ktorý v trape vybojoval striebro. Vo finále prehral úradujúci majster sveta s Rusom Alexejom Alipovom, keď vo štvrtej sérii netrafil asfaltového holuba. O prvý cenný kov pre slovenské farby, bronzového lesku, sa v nedeľu zaslúžil István Lévai v grécko-rímskom zápasení.

"Mám neskutočnú radosť, sú to prvé európske hry a hneď striebro, takže som na to veľmi hrdý. Je za tým strašne veľa roboty a strašne veľa času. Boli tu najlepší 28 strelci z Európy. Každý mohol byť prvý alebo posledný. Vedel som, že sa tu bude ťažko vyhrávať, ale v kútiku duše som veril tomu, že to vyjde," povedal strieborný medailista. "Musím sa poďakovať mojej manželke a synovi, ktorí mi určite držali palce a bez ktorých by som to nezvládol. Takisto môjmu otcovi, ktorý ma doviedol ku strele a stále mi dáva cenné rady, môjmu realizačnému tímu, doktorovi a všetkým, ktorí mi držali palce. Bez nich by sa to nepodarilo."

Varga už v kvalifikácii naznačil, že v azerbajdžanskej metropole pomýšľa na najvyššie méty. Spoločne s Alipovom vytvorili nástrelom 123 bodov nový rekord hier. "Štart bol dobrý. Povedal som si, že je treba udržať formu, koncentrovať sa sám na seba a bude to dobré," pokračoval.

V semifinále bol slovenský reprezentant ako jediný stopercentný, keď trafil všetkých 15 terčov. Alipov postúpil do boja o zlato až po rozstrele s Talianom Giovannim Pellielom, vo finále bol však bezchybný a okrem najjagavejšej medaily si vybojoval aj miestenku na OH 2016 v Riu de Janeiro. "Určite ma nemrzí prehrané finále, pretože dnes sa strieľalo ťažko. Dosť fúkalo a malo to veľký vplyv na terče. Minul som taký vysoký ľavák, aký som netrafil dvakrát v pretekoch, takže bol asi môj nešťastný. No ako som vo finále minul, tak som mal predtým aj šťastie, čiže ide to jedno s druhým."

Okrem vlaňajšieho titulu majstra sveta, zároveň s ktorým si zaistil aj kvóta pľac do Ria, má na konte napríklad aj dve víťazstvá vo Svetovom pohári a v roku 2013 triumfoval aj vo finále SP. Teraz pridal ďalšiu cennú trofej. "Keď to hodnotím celkovo, je to niečo úžasné. Je to ďalšia medaila do mojej zbierky, na ktorú som veľmi hrdý," dodal Varga, ktorý sa ešte v Baku predstaví spoločne so Zuzanou Rehák-Štefečekovou v mix trape.sení.

výsledky:
finále: Alexej Alipov (Rus.) - Erik VARGA (SR) 15:14
o 3. miesto: Giovanni Pellielo (Tal.) - Edward Ling (V. Brit.) 13:11
 

Vyberte región